Geweven doek

Geweven doek

Geweven doek

Polyester (Dacron®)
Deze kunstvezel, ontwikkeld begin jaren 50, is nog steeds de meest gebruikte vezel in zeildoek. De merknaam Dacron, de naam waaronder DuPont de speciaal voor zeildoek ontwikkelde vezel Polyester Type 52 op de markt bracht, is inmiddels een soortnaam geworden. De vezel is veerkrachtig, slijtvast en goed UV bestendig, kan goed tegen knikken en vouwen én is relatief goedkoop. De polyester vezel neemt bovendien maar weinig water op en droogt dus snel.
Voor de meeste wedstrijdtoepassingen is polyester inmiddels vervangen door vezels met een hogere modulus (minder rek), de bewezen duurzaamheid, samen met de hierboven genoemde eigenschappen, maakt dacron voor cruising toepassingen nog steeds keuze nummer één.
 
Polyester (Dacron) zeildoek is er in veel gewichten, constructies en kwaliteiten. 4 factoren bepalen de kwaliteit (en de prijs) van dacron zeildoek:

1) Kwaliteit van de garens: garens kunnen verschillen in Tenacity (breeksterkte), Modulus (weerstand tegen rek), Creep (permante vervorming na langdurige belasting) en in de mate waarin de garens geschikt zijn om in een weefsel te worden toegepast.
2) Constructie: low-aspect zeilen vragen om een meer gebalanceerde constructie, bij benadering evenveel garens (van dezelfde Denier) per inch in de inslag en in de ketting, voor zeilen met een hogere aspect ratio zijn meer garens van een hogere Denier nodig in de zwaar belaste inslag richting (achterlijk) en kunnen voor de ketting wat minder en lichtere garens worden gebruikt.
3) Dichtheid van het weefsel: de dichtheid en stabiliteit hangt van een aantal factoren af. In de eerste plaats de dikte van de garens, hoe dunner het garen, des te dichter het weefsel. Ook de weeftechniek speelt een rol , hoe krachtiger de aanslag, hoe dichter het weefsel. Verder is de mate waarin het garen krimpt bij het stabilisatie-proces (hitte en druk) van belang: hoe meer krimp, des te stabieler het doek; de garens worden onderling opgesloten en het weefsel kan minder ‘scharen’.
4) Finish: de kwaliteit en de hoeveelheid finish bepalen sterk hoe het doek aanvoelt en hoe het zich in de loop van de tijd zal houden. Een matige Dacronkwaliteit die met veel finish is gestabiliseerd zal al na relatief korte tijd gaan vervormen als de impregnatie en finish begint te breken door vouwen, klapperen en slaan langs verstaging.
 
Kwaliteitsverschillen tussen de verschillende dacrons zijn bij oppervlakkige beschouwing nauwelijks te onderscheiden. De zeilers en zeilmakers van UK - De Vries Sails kunnen u adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw boot.
 
Fibercon Pro Vectran
De revival van het gerenommeerde Hood Vectran doek. Na de sluiting van de Hood weverijen in Ierland zet Contender Sailcloth de productie van Vectran versterkt dacron voort. Basis is het zeer dicht geweven Fibercon Pro dacron, de hoog modulaire Vectran draad wordt elke paar mm. meegeweven in de inslagrichting.
Warp Tech (Contender Sailcloth) & Pro Radial (Dimension-Polyant)
Innovaties in de zeilmakerij-wereld zijn de laatste jaren hoofdzakelijk gericht geweest op exotische (en dure) garens, nieuwe lamineertechnieken en verschillende constructiemethodes van ‘custom loadpath’ membramen.
Mooi voor de wedstrijdzeilers, maar toerzeilers hebben weinig aan een zeil wat weliswaar heel goed presteert, maar al na een paar intensieve zeilseizoenen weer vervangen moet worden.
Een conventioneel dacron zeil, crosscut gesneden, was tot nu toe eigenlijk de enige keuze voor de toerzeiler die een degelijk, duurzaam en redelijk geprijsd zeil zocht.
 
Met de introductie van Warp Tech (Contender Sailcloth) en Pro Radial (Dimension-Polyant is er ook voor de toerzeilers een echte innovatie: de voordelen van dacron gecombineerd met de vormvastheid van een triradiale constructie.
 
Door speciale weeftechnieken, zeer compacte constructies en duurzame PU-coatings wordt de rek in de kettingrichting geminimaliseerd waardoor het doek geschikt wordt voor toepassing in een triradiale snit. Het enige 'nadeel' van deze ketting-georiënteerde doek-constructies is de relatief harde finish. Voor zeilen op een rolsysteem prima, maar minder geschikt voor (bindrif) grootzeilen en voorzeilen die regelmatig gewisseld moeten worden.
 
Hydra Net (cross en radial)
Hydra Net is een mix van Polyester en Dyneema (Spectra) garens. De Hydra Net Cross variant is een inslag georiënteerd weefsel waarin zowel in de inslag als in de ketting om de paar millimeter een Spectra garen wordt meegeweven. Het is een zeer sterk, taai en bijna onverwoestbaar weefsel. De rek in de inslagrichting (langs het achterlijk) is bijzonder laag, de rek in de diagonaalrichting is hoger dan die van een goede Dacron kwaliteit; door het relatief lage smeltpunt van Dyneema kan het doek niet gestabiliseerd worden met de bij Dacron gebruikte hitte/ druk behandeling.
 
Hydra Net Radial is een ketting-georiënteerd weefsel, qua constructie, maar ook door het relatief hoge aandeel Dyneema draden in de kettingrichting. Toegepast in een triradiale snit ondervangt deze constructie het nadeel van Hydra Net Cross, de diagonaalvervorming vanuit de hoeken en dus het dieper worden van het zeil onder belasting en in de tijd. Nadeel van Hydra Net en Hydra Net Radial is de hoge prijs ten opzichte van zelfs de beste Dacron kwaliteit.
 

De vestigingen

Contact

Bekijk onze andere vestigingen