Dutchman Sail Flaking System

Dutchman Sail Flaking System

Dutchman Sail Flaking System

  • Dutchman-boot
Al jaren lang installeren we het in grootzeilen, het Dutchman Sail Flaking systeem, het opvangsysteem voor grootzeilen wat (veel) beter werkt dan lazy-jacks. De gebruikers zijn vrijwel zonder uitzondering zeer tevreden, maar we merken nog steeds dat veel zeilers het systeem niet kennen. Toegegeven, het systeem springt veel minder in het oog dan de overbekende lazy-jacks, maar wij zien dat juist als een van de voordelen.
 
De basis van het systeem zijn de verticale ‘control-lines’ die vanaf de kraanlijn door speciale doorvoeren in het zeil naar bevestigingspunten op het onderlijk lopen. De lijnen geleiden het zeil bij het zetten en bij het strijken vouwt het zeil zich in nette slagen op de giek volgens het aloude Luxaflex-principe.
 
Voordelen van het Dutchman systeem vergeleken met lazy-jacks:
Het zeil kan bij het hijsen niet achter de lijnen blijven haken (wat met lazy-jacks vrijwel altijd gebeurt)
 
Hijsen en strijken hoeft niet recht in de wind te gebeuren, zolang het zeil maar vrij-uit kan waaien gaat het prima.
 
De monofilament nylon lijnen zijn maar zo’n 2 mm in diameter, zeer glad en worden om de 60 -90 cm. door het zeil gevoerd; geen beweging in de lijnen, geen onnodige weerstand en geen schavielproblemen.
De speciale bevestigingszakjes op het onderlijk geven de control-lines direct wat ruimte als het zeil wordt gehesen. Eén keer goed afstellen en klaar. Lazy jacks moeten altijd strakker en losser worden gezet of naar voren onder de reefhaken door worden vastgezet.
Nog een voordeel: reefknuttels zijn overbodig geworden; het zeil onder het rif wordt door de control-lines in slagen op de giek vastgehouden
 
  • Dutchman 3
  • Dutchman 4
  • Dutchman 5
  • Dutchman 6

De vestigingen

Contact

Bekijk onze andere vestigingen