Racing laminaten

Racing laminaten

Racing laminaten

In dit gedeelte beperken we ons tot de laminaten die ‘op de rol’ door de doekfabrikanten worden aangeleverd en waarvan uit banen opgebouwde zeilen worden geconstrueerd. De Matrix Titanium constructie (custom loadpath membrane) en het Tape Drive concept (cross-over tussen membraan en ‘panelled’) worden apart toegelicht.
 
Racing laminaten worden gekozen op basis van twee eisen: minimaal gewicht bij een maximale vormvastheid. Voor de scrim worden garens met een hoge modulus gebruikt, Pentex, Kevlar, Carbon, of een mix van de laatste twee, en de constructie is meestal  film-scrim-film, zonder beschermende taffeta’s dus.  Levensduur wordt ondergeschikt gemaakt aan het gewichtsaspect.
Soms wordt een compromis gekozen en een enkelzijdige taffeta toegepast, met name om de flex-eigenschappen  te verbeteren (beter bestand tegen vouwen, klapperen en slaan langs tuigage) en daarmee dus de levensduur te verlengen.
 
De scrim-constructie is er in twee varianten: unidirectioneel, toe te passen in een triradiale snit en multi-axionaal. Voor deze laatste scrim-constructie is crosscut (de banen haaks op het achterlijk) de aangewezen snit.   

De vestigingen

Contact

Bekijk onze andere vestigingen