Nieuws

Titanium Blue, het nieuwe groen

  • Blue 1

Geplaatst op 21 december 2012

Met gepaste trots introduceert UK Sailmakers ‘s werelds eerste biologisch verantwoorde en duurzame wedstrijdzeilen. Deze nieuwe manier van zeilmaken weerspiegelt onze zorgen over de lange termijn impact op het milieu van de huidige generatie membraanzeilen; met name de Mylar films in deze zeilen vormen het probleem, het zijn aardolie-producten en ze zijn niet afbreekbaar. High-tech membraanzeilen worden gemaakt om een aantal seizoen optimaal te presteren en worden daarna als wedstrijdzeil afgedankt. Deze niet-afbreekbare laminaatzeilen verdwijnen in de afvalcontainer en komen vervolgens op de vuilstort of in de verbrandingsoven terecht.
.
Na de ontwikkeling van Matrix Titanium, UK’s custom loadpath membraantechniek met volledig doorlopende strings, heeft Alain Janet, directeur/ eigenaar van UK Sailmakers Zuid-Frankrijk nu z’n focus gericht op het ontwikkelen van een Matrix Titanium variant die het milieu minder belast. Dankzij deze inspanningen kan UK Sailmakers nu Matrix Titanium Blue® wedstrijdzeilen introduceren – Blue vanwege de hemelsblauwe kleur van de films
 
Omdat gebruik wordt gemaakt van folies op cellulose basis in plaats van de gangbare Mylar films op aardolie-basis zijn deze zeilen recyclebaar. Nadat het zeil als wedstrijdzeil is afgedankt kunnen de films van Matrix Blue zeilen versneld biologisch worden ‘afgebroken’ waarbij ook de carbon of kevlar strings kunnen worden teruggewonnen voor hergebruik. Deze zeilen met ‘bio-films’ gaan net zo lang mee en presteren net zo goed als zeilen met Mylar films, maar zijn wél biologisch afbreekbaar.
 
“De zeilmaak-industrie heeft behoorlijk bijgedragen aan de wereld-afvalberg van niet afbreekbare polymeer producten” zegt Alain Janet. “per jaar worden zo’n 20.000 zeilen geproduceerd waarin niet-afbreekbare folies zijn verwerkt; dit komt neer op meer dan 1 miljoen vierkante meter milieu-onvriendelijk zeildoek”
 
Als een van de grote, wereldwijd opererende zeilmakersgroepen neemt UK Sailmakers nu het voortouw bij het aanpakken van dit steeds groter wordende milieuvraagstuk. UK Sailmakers ziet het belang van het aanpakken van het probleem en is vastbesloten om dit groene initiatief verder te ontwikkelen. Voorlopig zullen deze ‘Blue’-zeilen exclusief door UK Sailmakers op de markt worden gebracht, maar het plan is om op termijn afspraken met andere zeilmakers te maken waardoor de impact van deze belangrijke vooruitgang op milieugebied ook daadwerkelijk gevoeld gaat worden in de zeilwereld.
 
Bekijk de Titanium Blue film op onze Matrix Titanium Racing pagina: <Titanium Blue>

 

De vestigingen

Contact

Bekijk onze andere vestigingen