Nieuws

Rolsystemen voor lichtweerzeilen

  • Tekening top-down

Geplaatst op 8 oktober 2013

We krijgen de laatste tijd steeds meer vragen over rolsystemen voor lichtweer zeilen en dan met name over de rolsystemen waarmee gennakers kunnen worden opgerold. De zg code zero furlers zijn al een tijdje gemeengoed, de ontwikkeling van de gennaker furlers is pas in het afgelopen jaar goed op gang gekomen. Gennaker furlers werken volgens het top-down principe. Het rolsysteem bestaat uit een trommel (doorgaans met een eindloze lijn), een special anti-torsielijn en een wartel. De anti-torsiestag staat recht en onder spanning, het voorlijk van de gennaker staat rond tussen wartel en trommel De top van het zeil zit vast aan het onderste gedeelte van de de wartel, de hals kan vrij draaien op de trommel en wordt dus niet direct meegenomen. Het zeil wordt van boven naar beneden om de anti-torsiestag gewikkeld, hoeft niet strak getrokken te worden voor het rollen en hoeft dus ook niet zelf de torsiekracht van trommel naar wartel over te brengen. Het verschil met de code-zero furlers zit hem dus in drie dingen, het top-down principe, de vrij wartelende halsbevestiging en de anti-torsielijn die niet in het voorlijk van het zeil is verwerkt. Bij de code-zero furlers zit de anti-torsie lijn in het voorlijk van het zeil en zijn de hals en top beide gefixeerd aan de thimbles van de lijn. Het oprollen begint bij deze furlers dus beneden, ‘tack-up’ in plaats van top-down.
 
De goede werking van de systemen staat of valt met de kwaliteit van de anti-torsielijn, dit geldt eigenlijk nog sterker voor de top-down furler dan voor de code-zero furler.
 
Wat is het voordeel van de gennaker furlers t.o.v. de Stripper?
In- en uitrollen kan vanuit de kuip gedaan worden.
De anti-torsielijn staat strak en de gennaker zit er netjes omheen gerold, dus voor het uitvaren kan alles al klaar voor gebruik worden gemaakt en na het wegrollen kan alles rustig blijven staan tot de boot weer in de box ligt.

Er zijn verschillende goede top-down furlers op de markt, de Seldén GX, de Bartels Gennex, de Karver KF en de Facnor, maar de interessantste wat ons betreft is de Profurl Spinex, met z’n bijzondere sail-bearing-system, vrij draaiende ballen over de volle lengte van de anti-torsiestag.
Klik op de volgende link om de Spinex in actie te zien <YouTube-Spinex>
 

De vestigingen

Contact

Bekijk onze andere vestigingen