Nieuws

Furlers voor lichtweerzeilen

  • Gennaker furler
  • Nex

Geplaatst op 3 oktober 2012

We krijgen de laatste tijd steeds meer vragen over rolsystemen voor lichtweer zeilen.
Alhoewel verschillende fabrikanten rolsystemen op de markt brengen onder de naam gennaker-furler dekt deze naam de lading niet. De furler in z’n eenvoudigste vorm bestaat uit de combinatie van een trommel (meestal plat, voor een doorlopende lijn) en een wartel, het zeil wordt hier vliegend tussen gevaren. Deze systemen zijn absoluut niet geschikt voor het bergen/ oprollen van gennakers en asymmetrische spinnakers. De voorlijken van deze zeilen zijn rond (uitgebouwd) en zijn doorgaans te lang om strak getrokken te kunnen worden tussen trommel en wartel. Bovendien is de voorlijkconstructie niet berekend op het opnemen van de krachten die nodig zijn om het rolsysteem te laten functioneren; het lichte doek zou alle torsiekrachten moeten opnemen.

Een betere benaming voor deze rolsystemen is Code-zero furler. Dit type lichtweerzeil wordt gevaren met een recht voorlijk waar veel spanning op gezet kan worden. Als het low-stretch voorlijk van het zeil wordt vervangen door een speciale anti-torsielijn functioneert het rolsysteem prima, de wartel komt al met een kleine vertraging mee en het zeil wordt over de volle voorlijklengte vrijwel gelijktijdig weggerold.
Een paar goede Code-zero furlers: de Nex van Profurl, de Code-X van Selden en de Facnor FX-serie.

Maar nu de gennakers en asymmetrische spinnakers, wat zijn de mogelijkheden naast de vertrouwde Stripper? Er zijn speciale gennaker furlers op de markt. Deze furlers maken ook gebruik van het anti-torsie principe, maar op een heel andere manier dan de code-zero furlers. De gennaker staat rond tussen wartel en trommel en wordt van boven naar beneden opgerold om de anti-torsiestag. De top zit vast aan de wartel, de hals kan vrij draaien op de trommel en wordt dus niet direct meegenomen. Het zeil wordt om de met zacht rubber omklede stag gewikkeld, hoeft niet strak getrokken te worden voor het rollen en hoeft dus ook niet zelf de torsiekracht van trommel naar wartel over te brengen.

Voor een goed beeld van de werking van deze z.g. top-down furlers kunt u kijken op de sites van Bartels, Bamar en Facnor.

De vestigingen

Contact

Bekijk onze andere vestigingen