Cruising laminaten

Cruising laminaten

Cruising laminaten

Kenmerkend voor Cruising laminaten zijn de taffeta’s, lichte polyester weefsels die aan beide zijden van de constructie zijn aangebracht. Deze taffeta’s maken het doek weliswaar wat zwaarder, maar beschermen de kern tegen UV-straling en maken het doek beter bestand tegen vouwen, klapperen en schavielen langs mast, zalingen  en verstaging.
  
De kern van de constructie bestaat uit een scrim (de wapening) die tussen twee mylar folies is  gelamineerd. Voor de scrim kunnen verschillende garens worden gebruikt, Polyester, Pentex, Kevlar, Carbon, ……
 
Tot voor kort waren de scrims vrijwel zonder uitzondering uni-directioneel, dat wil zeggen sterk in één richting, meestal de langsrichting van het doek, de ketting. Deze eigenschappen vragen om een constructie met smalle baantjes die zo goed mogelijk langs de krachtlijnen door het zeil zijn georiënteerd: de triradiale snit.
 
De nieuwe generatie laminaten heeft een multi-axionale scrim, het doek is in alle richtingen gestabiliseerd en dus kan worden volstaan met de eenvoudiger, economischer crosscut snit.
Technisch is er weinig reden om nog unidirectionele laminaten te gebruiken, de keuze voor de triradiale snit wordt nu nog vooral op optische gronden gemaakt.

De vestigingen

Contact

Bekijk onze andere vestigingen